SVK DE HU EN
photo

Book your trip

Špeciál. ponuka od 16 €* Príchod:


* Odchod:* Dospelí:

Deti:


Information Office
Information Office
Ventúrska 9,
Zichy´s palace
Bratislava

tel:
+ 421-2-2070-7501

office@bratislava-info.sk

Reklama

Koronázási jelképek


Pozsonyba, az ország új fővárosába áthozták biztonságba a magyar királyi jelvényeket – a koronát, jogart, az országot jelképező almát, Szent István kardját és palástját. Ezeket a pozsonyi vár Koronatornyában helyezték el, ahol későbbi történelmi küldetésükre vártak.


A magyar korona


A magyar királyi korona a középkor egyik legfontosabb koronázási emlékei közé tartozik és az első magyar uralkodóo I. István király nevéhez fűződik. „A szent király koronájának“ is nevezik, mivel I. István királyt szentté avatták, nagy érdemeiért szerzett a kereszténység terjesztésében Magyarországon.

A korona a 12. század végéből származik és két részből áll. Egy idősebb bizánci homlokkötőből „corona greaca“, mely zománcozott lemezekkel, drágakövekkel és pendíliákkal van díszítve, másik részét képzi az újabb „corona latina“, mely a koronát szférikus kereszttel zárja. Tetején aranykereszt zárja, melyet a korona legfontosabb részének tartanak. A Szent Kereszt ereklyével hozzák összefüggésbe és a tradíció szerint akinek a birtokában van, elnyeri vele a hatalmat is.


Jogar


A 12. századtól a koronázási ékszerek része. A jogar tulajdonképpen megezüstözött lemezekkel bevont fapálca, melyre egy hegyikristályból való szabálytalan gömb van ráerősítve. A gömbön három ülő oroszlán ábrázolása látható. A gömb arany rámába van erősítve, melyből aranygolyók lógnak aranyláncokon. A jogar aranyozott burkolata finoman díszített. A kristálygolyó iráni-perzsa mesterek alkotása és a 10. századból származik. Az ezüstfogóját egy Közép-Európai aranyműves készítette a 11. és 12. század derekán. A jogart valószínűleg III. Béla király készíttette.


Alma


Az országot jelképező arany alma a legfiatalabb magyar koronázási ékszer és valószínűleg az Anjou-házi Nagy Lajos uralkodása idején lett a koronázási jelképek része a 14. században. Üreges aranyozott gömb, eredetileg a Golgota földjével töltve, arany apostoli kereszttel és az Anjou uralkodó család címereivel díszítve.


Kard


A koronázási kardot a 16. században készítették Velencében és a magyar királyok az aranysarkantyús vitézek felavatására használták. Az eredeti koronázási kard már régen a 16. század előtt elveszett. Állítólag Anna, V. István testvére vitte Csehországba, ahol a prágai Szent Vitus székesegyház kincstárában van elhelyezve. Viking eredetű fényűző kard csontdíszítéses markolattal. Állítólag Szent István király tulajdona volt.


Szent István király palástja


Az egyetlen koronázási jelkép, mely közvetlenül összefügg Szent István királlyal ez a koronázási palást. A bíborszínű selyem miseruha zöld rozettákkal van átszőve, és a szentek alakjainak hímzett ábrázolásával, kik az ünnepélyes Te Deum dicsőitő himnuszt éneklik. A hímzett felirat bizonyítja, hogy a miseruhát I. István király és Felesége Gizella ajándékozta 1031-ben a Szűz Mária székesegyháznak Székesfehérvárott, mely a magyar királyok koronázási és temetkezési székhelye volt.


A szandálok, a harisnya, a kesztyű és a koronázási öltözék többi részei visszavonhatatlanul megsemmisültek az 1848-49-es felkelés éveiben, amikor is a koronázási jelképeket elsajátításuktól féltve elásták.

©2005 BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o.
Všetky práva vyhradené.
Kontakty Podmienky inzercie
www.gsgroup.sk
BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Česky BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - English BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Deutsch BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Pусский BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Français BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Español BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Italiano BRATISLAVA TOURIST SERVICE s.r.o - Slovensky